söndag 25 november 2012

Saffransbullar

 
Det är mörkt och julstämningen kryper upp i mig. Dags att baka saffransbullar. Det tar typ en halv dag så det gäller att ha gott om tid.
 
 

Bästa presenten från svärmor är degmaskinen. Den gör en stor del av jobbet. Här har vi precis blandat i saffranet. Efteråt så låter jag degen jäsa i ugnen på 50 grader. Ugnen stänger jag av när jag ställer in bunken.


Utbakning!


Här lägger vi på mandelmasseblandningen - mums!!!




Dags för pensling med ägg.



Klart! Bullar med mycket socker och fett kan aldrig bli fel. Snåla aldrig med fett. När det gäller bakning är det ett måste. Ta hellre en liten bulle...lite svårt när dessa jäste så otroligt men man kan ju alltid försöka.


Saffransbullar med mandelfyllning

För 48 personer.

Julens godaste bullar!


 
 
 

Ingredienser

Saffransdeg:
1 paket jäst för söta degar
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Kesella lätt
2 påsar saffran
1 ½ dl strösocker
½ tsk salt
ca 17 dl vetemjöl

Mandelfyllning:
200 g smör, mjukt
150 g mandelmassa
1-1½ dl strösocker
3 tsk malen kanel

Pensling:
1 ägg
Pärlsocker

Gör så här

Smula jästen i en degbunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till fingervärme (37°). Häll degspadet över jästen och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt socker, salt, saffran och kesella - rör ut och tillsätt sedan det mesta av mjölet (spar någon/några dl till utbakningen). Arbeta degen tills den blir blank och smidig samt släpper från bunkens kanter. Arbeta in ev. mer mjöl. Låt den jäsa övertäckt i ca 40 minuter.

Riv mandelmassan grovt och blanda den med smöret till en mjuk massa. Arbeta in sockret och kanelen och rör krämen mjuk och smidig. Låt stå framme tills utbakningen.

Arbeta degen på mjölat bakbord och arbeta ev. in mer mjöl. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en œ cm tunn platta. Bred på hälften av fyllningen (ända ut i kanterna) och rulla ihop till en rulle. Skär varje rulle i ca 25 bitar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i ca 30-40 minuter. Sätt ugnen på 250º.
Vispa upp ägget och pensla bullarna med ägget, strö över pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen, 5-8 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar